Esküvő Vajdaságban vs. Esküvő Magyarországon

Esküvő Vajdaságban vs. Esküvő Magyarországon

"Kétlaki" esküvőszervezőként számos helyen és régióban megfordulok, így bár sokat tanultam a szakmát, mindig találkozom új hagyományokkal és szokásokkal, melyek gyakran engem is meglepnek. Többek között emiatt is szeretek annyira az esküvők világában dolgozni - minden pár más és ezáltal minden esküvő is más és más - mindig tanul valami újat az ember. TikTok videóimban már meséltem Nektek szokásokról, amelyek eltérnek a vajdasági és magyarországi esküvők keretében, de most azoknak is kedveznék, akik ezeken a platformokon nincsenek jelen, vagy szívesebben olvasgatnak a témában. 

Ha elkezdjük összehasonlítani a szokásokat meglepő milyen sok kisebb különbségre bukkanhatunk - ezeknek mind külön posztot szentelnék majd. Most azonban az egyik kedvenc részemről beszélnék Nektek részletesebben. A vajdasági esküvőkről tudni kell, hogy jóval korábban kezdődnek, mint az itteniek. Legtöbbször 13:00 - 14:30 között már megtörténik a vendégvárás, így gyakori, hogy az ifjú pár nem csak vacsorával, de ebéddel is készül a násznépnek - bár ez nem egy kőbe vésett szabály. Így a szertartások is hamarabb kezdődnek, a polgári ceremónia 15-16 óra között, míg a templomi 16-17 óra tájékában; na de mi történik akkor 18 órától egészen vacsoráig? 

A hazai esküvők esetében, amikor a vendégvárás 15-16 óra környéke és a ceremóniák nagyjából 19 óráig eltartanak, nincs szükség semmi egyébre, hiszen a násznép helyszínre vonulása utána, már szolgálhatják is fel a vacsorát, vagy egy kis mulatás után, azt könnyedén tolhatjuk egy kicsit későbbre is. Vajdaságban azonban, ez teljesen másként működik. Amikor a ceremóniák véget érnek ( megközelítőleg 18 óra környékén ) és lezajlott a gratuláció, fényképezkedés, a násznép elhagyja a helyszínt. Vajdaságban ugyanis az emberek legnagyobb része mezőgazdasággal és/vagy állattenyésztéssel foglalkozik - aki ebben a szakmában mozog, pontosan tudja, hogy a gazdaság ilyenkor sem áll meg, az állatokkal ilyenkor is foglalkozik kell - pont emiatt alakult ki a szokás, miszerint a násznép ilyenkor hazamegy (természetesen, aki megteheti), ellátja az állatokat és otthoni teendőket, majd egy 1,5 óra múlva visszatérnek a helyszínre. 

Ma már ez a szokás egy picit átalakulni látszik. Ma már nem csak a gazdaságban aktívan dolgozók, de akinek a távolság és idő is kedvező, vagy úgy ítéli meg, hazamegy és átöltözve érkezik vissza az esküvő helyszínére. Tehát, ma egy vajdasági esküvőn ezt a szokást egyszerűen átöltözésnek nevezzük. Ilyenkor, az esti vacsorára és bulira sokkal lazább, de mégis elegáns öltözékben illik megjelenni. Míg nappal a hölgyek hosszú elegáns ruhában, a férfiak pedig öltönyben teszik tiszteletüket, addig estére már bőven elengendő egy csinos koktélruha, a férfiak esetében pedig ing, ingpóló, akár farmerrel is. Illetve, a színek esetében meghatározott dress code is lazább, este már bátran viselhetünk feketét, esetleg mintás fehér ruhát is - egyedül a piros ruha tűnhet picit tiszteletlennek, hiszen a menyecske tánc ekkor még hátra van.

Sajnos, a mai napig találkozhatunk olyan vendégekkel, akik túl lazára veszik a figurát az átöltözési (de gyakran még a nappali) időszakban és melegítőben, edzős ruhákban jelennek meg. Akármennyire is kényelmes és jó megoldás ez a szokás egy esküvőn, ne feledkezzünk meg arról, milyen eseményen vagyunk és adjuk meg a kellő tiszteletet a párnak és az eseménynek is azzal, hogy alkalomhoz illő öltözékben jelenünk meg.


Posted 8 hónapja

Kommentek

Még nincs hozzászólás. Légy te az első!
Írj hozzászólást
Az elérhetőségek megadása után kattints az Ajánlat kérése gombra, és hamarosan felveszem veletek a kapcsolatot.