Ki legyen az esküvői tanúm?

Ki legyen az esküvői tanúm?

Az esküvői tanú kérdése mindig egy sarkalatos pont a szervezés során, pláne akkor ha valakinek nem teljesen egyértelmű, kit és hogyan illik felkérni erre a fontos szerepre. Fontos, hogy a tanú szerepe érzelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen ez a pár felől is egy nagyon kedves gesztus, így egy szorosabb érzelmi köteléket és kapcsolatot kovácsol az ifjú pár és a tanú személye között, arról nem beszélve, hogy valamilyen szinten közelebb hozza a tanú személyét a családhoz is - ezért is fontos, hogy jól fontoljuk meg a döntést, mielőtt oltárhoz vonulunk. 

Míg régen szinte teljesen evidens volt, hogy rokont és leggyakoribb esetben keresztszülőt vagy testvért kérnek fel erre a fontos feladatra, addig ma már egyáltalán nem ilyen egyértelmű a döntés. Ahogyan az esküvők számos más szempontból is megváltoztak és modernizálódtak az évek folyamán, úgy változtak meg az emberi kapcsolatok is - és ez tette lehetővé, vagy inkább egyre gyakoribbá, hogy sokkal szélesebb körben gondolkodunk ma már arról, kit válasszunk meg esküvői tanúnknak. Nagyon fontos tudni, hogy a tanú kiválasztásának kapcsolati szempontból nincsenek szabályai, egyetlen törvényes szabály van erre Magyarországon, miszerint esküvői tanú bármilyen cselekvőképes, 18 év feletti személy lehet - azt viszont, hogy számodra ez a rokon, barát, ismerős vagy ki lehet, abszolút a Te döntésed. Persze azt nem mondom, hogy a családnak nem lesz majd egy-két szava hozzá, de fontos, hogy Te dönts, hiszen te tudod a legjobban, ki az a személy, aki a leginkább közel áll hozzád, hozzátok és méltó, alkalmas erre a szerepre. 

A tanú szerepe azon túl, hogy nevéből adódóan hivatalosan tanúsítja a házasságkötési szándékotokat és ugyanúgy aláír minden ere vonatkozó hivatalos dokumentumot, nagyon sok rétű az esküvő napján. A tanúk ugyanis, persze csak az ifjú pár után, egész nap kiemelkedő szerepben vannak. Az ifjú pár mellett ők fogadják és köszöntik a vendégeket, kísérik a párt a Nagy nap minden pontján, gondoskodnak a gyűrűkről, a menyasszonyi csokorról, a menyasszonyról és vőlegényről,e esetenként beszédet mondanak és ami talán az egyik legfontosabb, felelnek a hangulatért! Talán csak én vagyok kicsit szigorú ezzel kapcsolatban de én úgy határoznám ezt meg, hogy a tanúnak, kicsit erőseb fogalmazva, de kötelessége az egész estét végig táncolni és mulatni a párral, rajta nem múlhat a jó hangulat és az emlékezetes pillanatok... - és ha már itt tartunk, természetesen a tanúk feladata megszervezni a legény- és lánybúcsút is. 

Ha az én véleményemre vagytok kíváncsiak, az rendkívül egyszerű:

- Legyen az esküvői tanúd az az ember, aki az elejétől fogva végig követte a kapcsolatotokat, valójában tanúja volt a megismerkedéseteknek és mindkettőtöket jól ismer, vannak közös emlékeitek és méltón tudja képviselni, tanúsítani azt, hogy Ti ketten egybekeltek. ❤

Ez az ember ma már lehet rokon, testvér, barát - a lényeg, hogy számotokra fontos ember legyen és olyan, akiről úgy érzitek, az 50. házassági évfordulón is büszkén áll majd mellettetek. 💍

Ne feledjétek, az esküvőnek nincsenek szabályai - van etikett, amit bizonyos esetekben illik betartani, de a tanú személyének kiválasztása nem tartozik ezek közé, ezért senkinek nincs joga sértettnek lenni, ha nem őt kérik fel és, ha mégis, ha valaki úgy érzi, hogy ez a feladat neki nem komfortos, kellő udvariassággal és szeretettel visszautasítható. 🤍

Még néhány fontos kérdés, ami a tanúra vonatkozóan felmerülhet: 

- Hány tanút választhatok ? Külföldön nem ritka, hogy több tanút is választanak, azonban Magyarországon ennek nem igen van létjogosultsága és valójában úgyis csak egy ember írhat alá - így nálunk jellemzően egy személyt választanak erre a szerepre. 

- Lehet a tanú külföldi állampolgár? Igen, lehet. Ma már nagyon sok felé járunk a világban és nem ritka, hogy olyan ember a legjobb barátunk, aki külföldön él, külföldi állampolgár, de őt szeretnénk tanúnak. Ennek semmi akadálya, de előre be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél és az egyházi vezetőnél is.

- Lehet szülő is esküvői tanú? Lehet, de nem jellemző. A szülők leginkább szeretnék megélni az esküvői minden pillanatát, nyugalomban és meghittségben ahelyett, hogy az esküvői apró részleteivel kelljen foglalkozniuk és mindenért nekik kellene felelniük - ezért őket ha csak lehet inkább ne válasszuk tanúnak.

- Milyen okmányokkal kell készülniük az esküvői tanúknak? Csupán a személyi igazolványra és lakcímkártyára lesz szükség. 

- Hogyan kérjem fel a tanúmat? Régebben nem vitték ezt túlzásba, azonban ma már szeretjük elegánssá és emlékezetessé tenné a felkérés pillanatát, ezért nem ritka, hogy egy közös vacsora keretein belül, egy kísérő/felkérő ajándékkal vagy kártyával kérik fel a választott személyt. 

- Meddig kell eldöntenem, hogy ki legyen a tanúm? A tanúk személyét ugyanúgy be kell jelenteni, mint a pár nevét, ezért nem érdemes túl sokáig várni ezzel - az anyakönyvvezető is sürgetni fogja az adatok leadását. 

- Milyen ruhát viseljen a menyasszony esküvői tanúja? A legfontosabb, hogy ne öltözze túl a menyasszony, hisz a feladata, hogy mindent úgy tegyen, hogy minden szem a párra szegeződjön. Ne viseljen pirosat, fehéret, törtfehéret és feketét és tartsa be a templom és vallás szabályait, legyen elegáns és kifinomult. 

- Mit viseljen a vőlegény esküvői tanúja? Szintén nagyon fontos, hogy ne öltözze túl a vőlegényt és, ha férfit választunk esküvői tanúnak, ő ha csak lehet, ne viseljen a vőlegénnyel azonos színű öltönyt és érdemes a vőlegény választott megjelenésétől egyel kesvébé elegáns változatot választani, hogy ezzel a vőlegényt is kiemelje. 

- Tanú leszek, milyen legyen a beszédem? Egyáltalán szükséges ez? Nem kötelező, de nagyon kedves és szívélyes gesztus, amit a pár is értékelni fog. Jellemzően a vacsora előtt szoktuk megejteni a tanúl beszédét, ami ne legyen túl hosszú, de tartalmilag érdekes, esetleg vicces, de közben megható és szóljon az ifjú párról. Legyen a beszéd illedelmes és semmiképp sem kellemetlen. 

Rövid tehát, az esküvői tanú szerepe nem csak az aláírást jelenti, hiszen csaknem családtaggá válik a választott személy akkor is, ha eddig nem volt az - ezért fontos, hogy döntsünk szívünk és saját akaratunk szerint! 


Posted 1 hónapja

Kommentek

Még nincs hozzászólás. Légy te az első!
Írj hozzászólást
Az elérhetőségek megadása után kattints az Ajánlat kérése gombra, és hamarosan felveszem veletek a kapcsolatot.